RIGSHOSPITALET

Et helt nyt og unikt konstruktivt princip med bærende facader

Vores konkurrenceforslag er inspireret af den velkendte københavnske karréstruktur, der kan formidle skalaovergangen mellem den eksisterende karréby på Blegdamsvej, Fælledsparkens grønne miljø, Rigshospitalets nuværende store skivekomposition og de nye byggerier, der vil skyde op i Vidensbyen. Samtidig opføres nybyggeriet i et nutidigt formsprog, der klart adskiller sig fra Rigshospitalets eksisterende bygninger. Facadeudtrykket er designet til at formidle overgangen mellem Blegdamsvejs boligkvarter og den ny Vidensbys mere moderne prægede facader.

Et moderne hospital med et nutidigt og nytænkende udtryk og samtidig et både menneskeligt og robust hospital. Den grønne kontekst skal kunne mærkes. Patienterne skal kunne føle græsset mellem tæerne, lægerne skal kunne høre fuglene synge og de besøgende skal kunne nyde solskinnet sammen med deres nære. Et enkelt koncept der heler. Samtidig respekterer vores forslag det eksisterende hospital og formår at rykke hospitalsarkitekturen et skridt ud i fremtiden. Med dette forslag har vi udviklet et byggeprincip, der løfter niveauet for dansk hospitalsbyggeri ved at kombinere en unik bygningsstruktur med større grad af fleksibilitet end normalt. Vi har designet et nyt konstruktivt system, hvor facaderne i hvert loop udføres bærende, således at hvert loop hviler oven på hinanden. Det foreslåede konstruktive princip med bærende facader sikrer stor fleksibilitet, robusthed og elasticitet i nybyggeriet. I forhold til traditionelle konstruktioner med indvendige søjler og bærende vægge, der ikke kan flyttes, vil der i nybyggeriet være en hidtil uvant fleksibilitet og robusthed i forhold til fremtidige ombygninger. Mellem de bærende facader placeres en dækkonstruktion i stål/beton-komposit som giver en maksimal frihed ved sine søjlefri etager. 

Forslaget er udarbejdet som totalrådgivninskonkurrence. Projektet er udviklet gennem et 2-faset konkurrenceforløb, hvor vi i 2. fase gennem tre forhandlingsmøder har udviklet projektet i et forløb med bygherre og bygherrerådgiver.  Udbygningen af Rigshospitalet opfylder dansk lavenergiklasse 2015.

WILHELM BERNER-NIELSEN
Arkitekt MAA
Senior partner / Segmentchef Sundhed
Tlf. +45 2672 2601

Fakta

Adresse: Blegdamsvej, København Ø 
År: 2012 (2 faset konkurrence) 
Omfang: 1. fase inklusiv patienthotel 50.000 m² 
Bygherre: Region Hovedstaden 
Team: Arkitema Architects, Creo Arkitekter, Søren Jensen A/S, Balslev, Alectia samt Hospitalitet (NO) 
Præmiering: 3. præmie