ISHØJ STATIONSPLADS - BYRUM

Prisbelønnet byrum til både mennesker og kørende trafik

Arkitema fik i november 2012 Ishøj Kommunes arkitekturpris for udformningen af forpladsen til Ishøj Station. Pladsen er et multifunktionelt byrum, der både fungerer som gennemfartsrum for cyklister og gående, forbinder tunnelforløb med cykelsti og er funktionel for bustrafikken. Områdets mange funktioner samles og defineres med et enkelt princip, hvor en gennemgående belægning, beplantning samt inventar sikrer pladsen en sammenhængende identitet. Med sin granitbelægning udgør pladsen et intimt og omkranset byrum med solitære egetræer og slyngede bænke.Belægningen forholder sig til det tæppe af betonfliser, som definerer hele byfeltet omkring Ishøj Station. Desuden definerer det et opholdsfelt bestående af granitfliser.

Cykelrampen kobler sig på cykelstien langs stationen og etablerer en tryg gennemkørsel for cyklister til tunnelen under stationen. Rampen afskærmes mod busholdepladsen og opholdspladsen af støttemurer i beton, der beklædes med lameller i træ. Trælamellerne fungerer både som udsmykning og værn og udgør med sit bløde materiale et mere forfinet og enkelt udsmykket rum.projektet er udviklet i et tæt samarbejde mellem Ishøj Kommune, trafikselskaber og lokale interessenter.

HEIDI HJORT THUESEN
Arkitekt MAA
Ass. partner/Segmentchef Urban
Tlf. +45 6120 7015

Fakta

Adresse: Ishøj Stationsplads
År: 2011-2012
Bygherre: Ishøj Kommune
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskab: Arkitema Urban Design
Trafikingeniør: VIA Trafik
Belysningsingeniør: ÅF - Hansen & Henneberg
Ingeniør: Dines Jørgensen & Co
Entreprenør: Zacho-Lind
Præmiering: Ishøj Kommunes Arkitekturpris 2012