VESTAS TECHNOLOGY R&D CENTRE

Udviklingscenter med 500 ansatte, etape I+II 

Vestas nye udviklingscenter i Århus samler virksomhedens udviklings- og forskningsfaciliteter under ét tag. Udviklingscentret rummer kontorfaciliteter for 500 medarbejdere, showroom samt større og mindre laboratorier og testfaciliteter. Bygningen er udformet som en trekant med glasfacader i klart og farvet glas i de lukkede felter. Ud for hver vandrette sprosse sidder dybe profiler, som skaber dynamik i facaden. Samtidig agerer profilerne fast solafskæmning og indpakning af den dynamiske solafskærmning.

Centret er placeret på det højeste sted på grunden, dels for at sikre god visuel kontakt til omgivelserne, dels for at anvende eksponeringsmuligheden mod Randersvej.Et stort glasparti trukket tilbage i facaden udgør hovedindgang, og et par trin leder indenfor i husets store tre etager høje atrium. Gulvet i atriet er et gigantisk trappelandskab, der følger grundens højdeforskel over bygningens længde. Med reposer, beplantninger, siddesteder, produktudstilling, møderum i flere etager, bibliotek og dagslys som strømmer ned gennem ovenlysvinduerne, bliver rummet et samlende torv for hele huset. På øverste niveau i trappelandskabet er en vindmølle nacelle V90 bygget om til en 3D-hule. Herinde kan man se 3D-simulering/modellering/fremvisning. Et projektområde til brug for underleverandører ligger placeret mod syd, og herefter er der auditorium med undervisningsfaciliteter. Kontorerne er fleksible enheder med fokus på understøttende funktioner til projektarbejde og videndeling.

Projektet blev til i en tæt dialog med Vestas og de medarbejdere, som skulle arbejde i huset. Arkitema udførte indledningsvis en brugerundersøgelse i samarbejde med Erhvervspsykolog Stine Hedegaard, Herefter udviklede vi byggeprogram og skitseforslag i en brugerproces med udvalgte medarbejdere fra Vestas Technology. Brugerprocessen havde Arkitemas prisbelønnede værktøj, Sensemaking, som omdrejningspunkt. Projektet blev udbudt i en hovedentreprise. 

I 2009, kort tid efter ibrugtagning, blev anden etape igangsat med en udvidelse på godt 8.000 m² kontorarbejdspladser. Udvidelsen blev udført som en videreførelse af tanker og designlinjer fra etape 1, så huset i dag fremstår som et samlet hele.

GLENN ELMBÆK
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 2076 5458

Fakta

Adresse: Hedeager, Skejby, Århus
År: 2007-2010
Omfang: 18.300 m² + 8000 m²
Bygherre: Vestas Wind Systems A/S
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskab: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Cowi A/S
Hovedentreprenør: Hoffmann + MTH
Øvrige: Stine Hedegaard, Erhvervspsykolog