HAMMERSHUS BESØKSSENTER

Oppdraget består av et nytt besøkssenter og en landskapsplan

Besøkssentret består fundamentalt sett av tre elementer: en takflate som man kan spasere på, tunge betongmurer og gulvflater i tre. Romlig fungerer besøkssentret som en stor, overbygd terrasse med ett sammenhengende rom som gir en fantastisk utsikt utover landskapet, havet og slottsruinene.

Den svevende takflaten, der man kan spasere, sklir naturlig inn i nettverket av turløyper rundt huset. Det samme gjør broen ved enden av besøkssentret, som viderefører løypenettet og etablerer enda flere utsiktspunkter i landskapet. Senterets lette tak gjør huset åpent og lyst, med gode romlige kvaliteter og lys fra begge sider. Mot skrenten ligger husets serviceområder og praktiske funksjoner.

Taket er formet som en landskapstribune med gode sitte- og oppholdsmuligheter. Et offentlig tilgjengelig miljø som gir noe tilbake til området ved å kunne brukes både sommer og vinter, natt og dag – et innbydende kulturelt avtrykk i landskapet.

Besøkssentret har en rekke funksjoner fordelt på sin langstrakte form. Fra lobbyen kan man enten gå mot utstillingsområdet eller motsatt vei, mot kafeen, som fortsetter videre inn til læringsrommene.

Et stilrent, flott rammeverk av limtresøyler og -bjelker som med en støttemur og dekke i armert betong blir en enkel, men robust konstruksjon. Gulv, vegger og utsparinger støpes på stedet i betong med innslag av granitt eller lokal stein. Møbler, skap, bardisk og så videre er i eik. Alle materialene som er brukt, er enkle, robuste og elegante og passer til både besøkssentret og omgivelsene rundt.

POUL SCHÜLEIN
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 2045 3216

Fakta

Adresse: Hammershus, Bornholm
År: 2013 (konkurrence år)
Omfang: 1 000 m²
Byggherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Spesialrådgiver: Arkitekt, Professor Christoffer Harlang
Ingeniør: Wissenberg
Premiering: 1. premie i indbudt EU konkurrence 2013