BESØGSCENTER HAMMERSHUS

Projektet består av ett nytt besökscenter och en landskapsplan.

Besökscentret består av tre grundläggande element: ett passerbart tak, tunga betongväggar och gångar av trä. Besökscentret fungerar som en enorm övertäckt terrass med ett genomgående stort rum, där utsikten över landskapet, slottsruinen och havet är fantastisk.

Det svävande takpartiet är naturligt integrerat i landskapets gångvägar. Det är även bron i den ena änden av besökscentret som förlänger gångvägarna och skapar ytterligare utsiktspunkter. Det lätta taket gör huset öppet och släpper in ljus från två sidor.

Taket är utformat som en plattform med superb utsikt mot slottsruinen och markerar platsen som ett offentligt rum som är tillgängligt för besökare både under sommaren och vintern och gör ett inbjudande kulturellt avtryck i landskapet.

Ramverket av laminerat trä och bjälkar skapar en enkel och vacker konstruktion som tillsammans med väggar i betong ger ett enkelt men robust intryck. Golvet, väggarna och fönsternischerna är gjutna i betong med inslag av granit eller lokal sten. Inredningen är gjord i ek och alla material som använts är enkla och robusta men samtidigt eleganta material som passar besökscentret och platsen bra.

POUL SCHÜLEIN
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 2045 3216

Fakta

Adress: Hammershus, Bornholm
År: 2013 (tävling)
Omfattning: 1 000 m²
Byggherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Särskild rådgivare: Arkitekt, Professor Christoffer Harlang
Ingenjör: Wissenberg
Utmärkelser: första pris i EU-tävling 2013