VÄLKOMSTCENTER MOLS BJERGE NATIONALPARK

Välkomstcentret vId Kalø slottsruin speglar det kuperade landskapet som det är placerat i. Som en mjuk kulle ligger det intill Kalø slottsruin och det omgivande landskapet utan att offra karaktär och personlighet.

Det nya välkomstcentret rymmer café och restaurang, utställningsområde och informella mötesplatser på de 750 m². Besökarna bjuds in i en byggnad där trä och tegel är de dominerande materialen.

Den lutande terrängen betyder att välkomstcentrets 750 kvadratmeter fördelas på två nivåer. Den övre nivån där entré, garderob och toaletter är placerade är alltid öppna för gäster. På den nedre nivån ligger utställningsområdet samt café och restaurang som har en storslagen panoramautsikt över Kalø slottsruin.

De två nivåerna är förutom med vanlig trappa och hiss förbundna via en läktartrappa. Den skapar överblick över utställningsområdet och erbjuder samtidigt sittplatser för skolklasser och andra gäster. Trappan fortsätter ut genom byggnaden även utomhus skapas ett fint och användbart utrymme.

POUL SCHÜLEIN
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 2045 3216
THOMAS CARSTENS
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 4082 1416

Fakta

Adress: Kalø Vig, Rønde
År: 2016
Omfattning: 750 m²
Byggherre: Nationalpark Mols Bjerge
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban
Ingenjör: SlothMøller