KANALFRONTEN, VEJLE

Bostadsområdet Kanalfronten i Vejle omfattar ca 11 000 m² fördelat på totalt 111 lägenheter – många med attraktiv havsutsikt. Projektet har utvecklats som en förlängning på Vejle Kommuns detaljplan från 2010 för en ny stadsdel i marinan – ett maritimt och livfullt område med både bostäder och kommersiella byggnader i en helhet med hamnen och med närhet till både Vejle stad och Vejle fjord.

Bostadsområdet Kanalfronten omfattar en stor innergård kallad ”Parkhuset” samt tre huskroppar direkt vid havspromenaden längs en ny kanal, ”Kanalhusen”. Fasaderna är i grått Egernsund-tegel med glaspartier. Lägenheterna varierar mellan tre och fyra rum, samt ett mindre antal 2-rumslägenheter med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Alla bostäder har rymliga altaner i anslutning till vardagsrummet, i bottenvåningen företrädesvis med markkontakt. Bebyggelsen är präglad av den omgivande maritima miljön.

Man kan vandra längs havskanalen men också mellan kanalhusen och innergården  med dess gemensamma lek- och rekreationsområden. Några av Kanalhusens markvåningar är förberedda för ett eventuellt framtida kommersiellt behov – beroende på utvecklingen i den nya stadsdelen. 

KIM RISAGER
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 4095 7011

Fakta

Adress: Kanalfronten, Vejle Småbåtshamn, Vejle
År: 2012-2013
Omfattning: Ca. 11 000 m², 111 lägenheter
Byggherre: Pension Danmark
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingenjör: Rambøll
Byggherrerådgivning: COWI
Totalentreprenör: E. Pihl & Søn AS