DET FAGLIGE HUS

Efter flera år av tillväxt beslutade Det Faglige Hus 2011 att hålla en arkitekttävling med syfte att samla deras Esbjergfunktioner inom en hemvist. Arkitema vann tävlingen med ett projekt som förenar funktion och arkitektur.

Mitt mellan motorvägen mot Esbjerg och Esbjergs flygplats kommer Arkitemas förslag till handelshuset Det Faglige Hus uppenbara sig som ett dynamiskt kontorshus. Det är ritat som en arbetsplats med optimala arbetsförhållanden. Därför är det utformat som ett Y, där de tre benen möts i ett atrium. Denna form säkerställer goda ljusförhållanden då alla medarbetare har fönster.  

Tegelfasaden bryts av horisontella fönsterband längs de tre våningarna. I fasaden markeras huvudentrén med ett stort snedställt glasparti. Innanför öppnar sig ett tre våningar högt, ljust och öppet, atrium med mycket dagsljus som strömmar in från de många runda takfönstren. Atriet övergår elegant i ett matsalsområde längs fasaden ut mot gården och vidare ner till källarvåningen där det etableras möteslokaler. Källarvåningen får ljus genom utgrävning hela vägen längs fasaden. Ett flexibelt och fartfyllt kontorshus med en dynamik som tar inspiration från motorvägen och flygplatsen och som utmärker sig i fasadens glaspartier och byggnadens form.

 

KIM RISAGER
Arkitekt MAA
Senior partner
Tlf. +45 4095 7011

Fakta

Adress: John Tranums Vej, Esbjerg
Byggherre: Det Faglige Hus
Omfattning: 7 500 m²
År: 2011-2013
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design