Trondheim Stationscenter

Trondheim Station bliver den første bygning i en større plan, der skal binde byens centrum sammen med havnen. Bygningen kommer ud over en stor terminal for offentlig trafik også til at indeholde en stor kontorbygning og vil dermed også huse hundredevis af arbejdspladser.

Det er et komplekst plan- og designprogram, der ligger for den nye Trondheim Station. Ønsket er at skabe et multimodalt transportknudepunkt, der kan styrke byens identitet og skabe attraktive oplevelser for indbyggere og gæster i Trondheim. En af de store udfordringer i den kommende byggeproces bliver, at centret skal bygges hen over togskinnerne, og at det hele skal foregå uden, at togdriften bliver påvirket. Derfor er en del af designet også, at de bygningsdele der skal strække sig hen over skinnerne vil blive opført i moduler, der kan monteres hurtigt. Også de helt specielle facader, der giver solafskærmning til hele bygningen, vil blive præfabrikeret i moduler, hvilket vil gøre monteringen betragteligt enklere.

”Træbyen Trondheim” er den vision for byen, der har givet inspiration til at tegne den nye Trondheim Station med en bærende konstruktion i træ. Træ giver et lavt CO2-aftryk, og samtidig giver brugen af træ identitet og æstetiske kvaliteter. Bygningen bliver et tydeligt vartegn, både arkitektonisk, klimapolitisk og som en videreføring af Trondheims stolte traditioner for træbygninger. Samtidig skal stationscentret blive et forbillede for klimavenlig byudvikling og grøn mobilitet.

THOMAS GRAVE-LARSEN
Associate, Arkitekt MAA
Forretningsområdechef
Tlf. +45 5077 7256

Fakta

Adresse: Trondhjem
Omfang: 18.600 
m2
År: 2020 -
Bygherre: Bane NOR Eiendom og Trøndelag fylkeskommune
Arkitekt: Arkitema Architects og PKA Arkitekter
Præmiering: 1. plads i NAL konkurrence