Blixens

900 nye arbejdspladser i midten af Gellerup
I den århusianske bydel Gellerup gennemgår man i disse år en massiv transformation af hele området, der i store dele af Danmark er kendt som et belastet kvarter. Et af de første markante skridt i processen var, at Aarhus Kommune ønskede at flytte arbejdspladser til Gellerup, og give hele området et nyt, attraktivt mødested.
  • Aarhus Kommune
    Bygherre
  • A. Enggaard
    OPS operatør
  • Caverion
    Driftsoperatør
  • Arkitema Urban
    Landskab
  • Niras
    Ingeniør
  • Hauxner
    Bystrategisk rådgiver
  • Adresse
    Edwin Rahrs vej, Brabrand
  • År
    2015-2018
  • Omfang
    23.000 m² samt et parkeringshus på 12.500 m²
  • Præmiering
    1. præmie OPS konkurrence, 2015
Arkitema Blixens Photo10 Photographer Niels Nygaard web

Blixens tilhører således en helt særlig type kontorhus. Det er ikke bare en kommunal arbejdsplads for omkring 1000 mennesker, men lige så meget et nyt samlingspunkt for hele området.

Huset er tegnet som et overdækket byrum med mange indgange - et hus der indgår som en naturlig del af byen, og som man som lokal beboer bruger og besøger. Vi har designet et inkluderende hus, hvor alle er velkomne og hvor arkitekturen stræber efter at nedbryde grænsen mellem borger og kommunal medarbejder. Samtidig er huset placeret centralt i området, så det dels henvender sig mod hele Gellerup Parken, dels åbner området op mod den resterende by.

Arkitema Blixens Photo16 Photographer Niels Nygaard web
Her mikses genbrugstegl og forskellige typer genbrugstræ, når hvert af de i alt fem atriumhuse, der placerer sig omkring et sjette atrium, er karakteriseret ved hvert sit materiale.

Hele stueplan åbner sig for de besøgende med bymæssige og udadvendte funktioner såsom café, restaurant, arbejdende værksteder og kafferisteri og man kan som besøgende yderligere bevæge sig videre fra stueplan og videre op til den offentlige tagterrasse. På tværs af atriet binder gangbroer etagerne sammen og medvirker til varierende niveauer og rumhøjder. Fra tagterrassen opnår man en panoramisk udsigt ud over hele området, hele byen og helt ud til Aarhus Bugten.

Arkitema Blixens Photo14 Photographer Niels Nygaard web
Arkitema Blixens Photo17 Photographer Niels Nygaard web

At huset er et atypisk kontorhus understreges i materialevalget, hvor interiøret er kendetegnet ved mange forskellige materialer. Her mikses genbrugstegl og forskellige typer genbrugstræ, når hvert af de i alt fem atriumhuse, der placerer sig omkring et sjette atrium, er karakteriseret ved hvert sit materiale. Således opdeles huset i kvarterer, og man oplever som medarbejder og besøgende et tilhørsforhold og en genkendelighed.

Projektet er udviklet med udvalgte brugere, der har sat deres præg på, hvordan vi etablerede bylivsmiljøet, skabte åbenhed og liv i huset. Samtidig har vi under hele udviklingen af projektet arbejdet tæt sammen med Aarhus Kommunes projektledelse.

Arkitema Blixens Photo11 Photographer Niels Nygaard web
Arkitema Blixens 20 Photo Niels Nygaard
Arkitema Blixens 06 Photo Niels Nygaard
Arkitema Blixens Photographer Helene Hoyer Reality slider
Arkitema Blixens Render slider
Arkitema Blixens Photo03 Photographer Niels Nygaard web