LABO

Østre Toten healthcare and care centre
Østre Toten Municipality north of Oslo faced a number of challenges in relation to the physical settings for the eldercare and homecare services. Therefore, it was decided to co-locate health and eldercare functions in the main town, Lena, in a new building that was to house both a number of facilities aimed at the citizens of the municipality and care homes for people living with dementia.
  • Østre Toten kommune
    Client
  • Location
    Slettavegen 54, 2850 Lena
  • Year
    2017 - 2019
  • Size
    12.000 m²
Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6114 web

LABO is designed as a future-oriented and flexible healthcare and care centre with logical structures, which is also a good place to be for residents, users and employees. We focused greatly on all user groups and in particular on people with dementia, who will be living at the centre, to ensure that they will still have a good life. They should have the sense of freedom, but at the same time we must take care of them to ensure they experience enhanced quality of life.

Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6606 web
We have re-thought the healthcare structure
Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6649 web

A re-thinking of the healthcare structure means that the centre is designed in squares around atria. By locating the corridors along the atria, the residents experience a healing influx of light. In addition, the squares will make is easier to extend the centre in the future, which was one of the requirements for the project. Overall, the building offers good space for the many local healthcare functions, which makes the centre a good solution to the challenge that many municipalities are faced with.

Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6591 web
Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6008 web

With a parterre solution, there is room for a parking basement, main entrances, canteen and outpatient clinics at the bottom level, while the top level accommodates physical therapy facilities and two enclosed courtyards with residential units around them. This creates natural boundaries between the many people working, living and using the centre.

Arkitema Östre Toten Photo Morten Brakestad 6264 web