Bosch

Bosch headquarters in Ballerup, Denmark, made in timber
German industrial mastodon Bosch is planning new headquarters for its Danish activities and wanted a single consultant to handle both engineering and architectural consultancy. The building must be sustainable in all parameters and boast a high degree of functionality, accommodating both offices and a range of service facilities.
  • Bosch
    Client
  • Arkitema Urban
    Landscape
  • COWI
    Engineer
  • Location
    Telegrafvej 1, Ballerup
  • Year
    2020 - 2023
  • Size
    13.900 m²
Arkitema Bosch 03 web

According to plan, in 2023, Bosch will open its new Danish headquarters in Ballerup, which will be sustainable and multi-functional. The building aims to define future the standard for sustainable Bosch facilities across the world, focus being on making an actual difference.

Arkitema Bosch 02 web

The primary building structures, such as façades and floors, will be made of cross-laminated timber (CLT) panels and the building will feature slate cladding. These materials were chosen based on extensive life-cycle analyses. By using timber, we automatically create a project that is sustainable, functional and beautiful. In general, Bosch’s ambitions are sky-high in all parameters, which has allowed us to develop great solutions that will benefit all users of the building. We have prioritised creating a transparent and living building that makes you feel welcome and has room for everyone.

Arkitema Bosch 04 web

The new headquarters will not only hold offices, but serve as a meeting place for many of the German mastodon’s departments operating in Denmark. To that end, the open groundfloor level will include a number of functions, e.g., training facilities for electricians/fitters, mechanics and the like, a large showroom, and service workshop for repair of tools and gardening equipment, to mention a few. The heart of the building will also lie on the groundfloor, since this is where all employees will meet and gather, regardless of their job. This will contribute to making it an ahierarchical building that is inviting and open to everyone.

By using timber, we automatically create a project that is sustainable, functional and beautiful.

The building exterior will also be welcoming, partly thanks to the open groundfloor façades, partly thanks to the surrounding park and its paths, which will be public and form an active part of the local environment and thereby allow Bosch to give back to its surrounding local community.

The building was developed in an integrated design process involving architects and engineers, and in close dialogue with the client, Bosch, whose ambitions regarding functionality and sustainability are high.

Arkitema Bosch 05 web