ENGHAVEVEJ 82

Från bakgård till multifunktionell plats

2009 vann Arkitema Architects projekteringen av utformningen av bakgården till Enghavevej 82 på Vesterbro i Köpenhamn. Gården är en öppen plats för ett antal kulturinstitutioner med unga användare som målgrupp, vilket skapar möjligheter till utveckling av alternativa modevisningar, cirkusartister, skejtare och street basket. Gården är också en öppen plats för områdets boende och äldre barn.

Renoveringen består av olika möbler för att uppehåll och informella möten. Kontorspersonal kan hålla kurser på gården, sitta och äta eller bara njuta av solen under rasten. Vi har utformat den nyrenoverade gården som ett färgglatt utrymme som i hög grad påverkas av användarnas mycket specifika behov och krav. Här uppmanar utrymmet till rekreation och fysisk aktivitet genom en beläggning i grön och röd asfalt och öar av orange gummibeläggning.

På en av öarna har vi placerat betongelement för parkourträning och vi har skapat förankringar som cirkusartister kan gunga i åtta meter över marken. På gården finns en stor träterrass som kan användas som en scen. Under terrassen finns utrymme för träningsredskap och avfall.

HEIDI HJORT THUESEN
Arkitekt MAA
Ass. partner/Segmentchef Urban
Tlf. +45 6120 7015

Fakta

Adress: Enghavevej 82, København V
År: 2009-2010
Omfattning: 4 500 m²
Beställare: Københavns Kommun
Fond: Lokale- og Anlægsfonden
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingenjör: Søren Jensen A/S