VIBEENGSKOLEN - LANDSKAB

Vibeengskolan skall rymma 500 låg- och mellanstadieelever. Fokus ligger på att integrera hållbarhet och pedagogik i en lågenergiskola. Skolan är ett resultat av en inbjuden arkitekttävling.

Skolan kännetecknas av sin röda fasad och takets olika vinklar med varierande nockhöjder. Takets utformning ger optimala möjligheter för både montering av solpaneler och fönster mot nord, aktiva åtgärder som hjälper till att säkerställa låg energiförbruning.

Skolbyggnaden är har fått en stjärnform med ett ett stort gemensamhetsutrymme i stjärnans mitt som fungerar som entre- och samlingsutrymme där många av skolans aktiviter äger rum. Det är skolans ”hjärta” och är ett stort öppet utrymme i flera våningar varifrån eleverna kan hämta inspiration och energi tillsammans. Vibeengskolen utstrålar lekfullhet med sitt röda yttre och sina aktivitetsinriktade läromiljöer både inomhus och utomhus. Skolgården har utvecklats med fokus på lärande med stöd av lokale- og anlægsfonden och Realdania.

Arkitema har skapat idé och koncept i arkitekttävlingen. Efter tävlingen utarbetades projektet i nära samarbete med Faxe kommun och användarna. Skolan färdigställs under 2013. 

HEIDI HJORT THUESEN
Arkitekt MAA
Ass. partner/Segmentchef Urban
Tlf. +45 6120 7015

Fakta

Adress: Haslev, Midt Sjælland
Omfattning: 6430 m² byggnad, 42000 m2 landskap
År: 2013
Beställare: Faxe Kommun
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskap: Arkitema Urban Design
Ingenjör: Søren Jensen
Ingenjör (rådgivare): Cenergia
Övriga rådgivare: Pedagogisk konsult Malou Juelskjær