Bosch

Nytt danskt huvudkontor i trä till Bosch i Ballerup
Den tyska industrijätten Bosch ska bygga ett nytt huvudontor till sin danska verksamhet, och ville ha en konsult som kunde ta sig an både ingenjör och akritektrådgivningen. Konstruktionen ska vara hållbart på alla parametrar och ha en hög grad av funktionalitet med plats till både kontor och flera servicefacaliteter.
  • Bosch
    Klient
  • Arkitema Urban
    Landskap
  • COWI
    Ingenjör
  • Adress
    Telegrafvej 1, Ballerup
  • År
    2020 - 2023
  • Omfång
    13.900 m²
Arkitema Bosch 03 web

När Bosch planerar att öppna sitt nya danska huvudkontor i Ballerup 2023, kommer det att vara ett hus som är hållbart och multifunktionellt. Målet är att, framtida byggande ska sätta nya standarder för hur Bosch kommer att bygga hållbara anläggningar världen över i framtiden, med fokus på att göra en verklig skillnad.

Arkitema Bosch 02 web

Byggnaden görs i Cross Laminated Timber (CLT) i primära konstruktioner som fasader och golvseparationer, och är också klädd med skiffer - val som görs på grundval av grundliga livscykelanalyserval. Genom att bygga i trä skapar vi naturligt ett projekt som är hållbart, funktionellt och snyggt. Generellt har Bosch haft höga ambitioner på alla parametrarna, vilket har gjort det möjligt att skapa några riktigt goda lösningar som kommer att göra nytta i hela huset. Vi har haft fokus på att skapa en transparent och ett levande hus, där man känner sig välkommen och där det finns plats för alla.

Arkitema Bosch 04 web

Det nya huvudkontoret kommer inte bara ha kontorslokaler, utan kommer vara en mötesplats för många av de avdelningar som den tyska industrijätten har i Danmark. På den öppna bottenvåningen kommer alltså ett brett spektrum av funktioner att samlas, bland annat undervisningsanläggningar- till installatörer, montörer, mekaniker och ett stort showroom, serviceverkstad för reperation av verktyg och trädgårdsredskap och mycket annat. Det är också på bottenvåningen som hjärtat av huset finns, där alla medarbetare kan mötas och samlas, oavsett vilket jobb de har. Det ska vara med till att skapa ett ahierakisk hus som är välkommande och öppet för alla.

Genom att bygga i trä skapar vi naturligt ett projekt som är hållbart, funktionellt och snyggt

Utantill framstår byggnaden också tillmötesgående, dels på grund av de öppna fasaderna på bottenvåningen, dels via den omgivande parken som är offentlig och ska vara en aktiv del av den lokala miljön, vilket ger Bosch möjlighet för att ge något tillbaka till det omgivande samhället.

Byggningen är gjord i ett interigerat designprocess mellan arkitekter och ingenjörer, och i nära kommunikation med klienten Bosch, som har haft höga ambitioner på funktionalitet och hållbarhet.

Arkitema Bosch 05 web