Besökscenter Hammershus

Återbesöker Bornholms slottruiner
Hammershus borgruin ligger stadigt på kanten av klippan vid Hammerknuden, Bornholms nordligaste punkt, med en magnifik utsikt över Östersjön i ett lummigt och klippfyllt landskap.
  • Naturstyrelsen
    Klient
  • Prof. Christoffer Harlang
    Arkitekt partner
  • Wissenberg
    Ingenjör
  • Adress
    Hammershus, Bornholm
  • År
    2013 - 2018
  • Omfång
    1.400 m²
Arkitema Hammershus 5 Photo Rasmus Hjortshoj web

Man inser genast den betydelse som norra Europas bäst bevarade borgruin ursprungligen hade som ett viktigt försvarsverk fram till i dag, då den är den viktigaste sevärdheten på ön och ett landmärke som betyder mycket för Bornholms invånare.

Det här viktiga historiska verket med sitt nya besökscenter spelar nu en ännu viktigare roll på ön och i människors hjärtan när besökscentret iscensätter den storslagna historiska borgruinen. Som en naturlig del av det sluttande landskapet utgör besökscentret en diskret byggnad, där stigen bort mot ruinen avslutas ute på besökscentrets tak. Väljer man att gå ner längs klippväggen och in i besökscentret kan man uppleva hur berättelsen återberättas samtidigt som man har panoramautsikt över ruinen. Som besökare får man en stark känsla av att landskap, borgruin och arkitektur smälter samman.

Arkitema Hammershus 180 Photo Rasmus Hjortshoj web
Från besökscentret leds man vidare över en bro som med slanka stolpar leder bort över den ravin som skiljer besökscentret från borgen.

På insidan tas besökare emot med råa betonggolv som fördelar sig över hela byggnaden och som kompletteras av varma tak och fönsterkarmar i trä. Här möter man den mjuka ullen från fåren i det omgivande landskapet i det integrerade ridåkonstverket skapat av konstnärsduon AVPD. Den här veckade ridån fungerar som akustikreglerande rumsavdelare mot skolavdelningen. I den fasta utställningen kan man lära sig mer om borgruinen, medan besökare kan köpa relevant litteratur i butiken eller njuta av lokalproducerad mat och dryck i caféet, varifrån man även har utsikt över borgruinen.

Arkitema Hammershus 44 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 43 Photo Rasmus Hjortshoj web

Från besökscentret leds man vidare över en bro som med slanka stolpar leder bort över den ravin som skiljer besökscentret från borgen. Från själva borgruinen kan man blicka tillbaka mot besökscentret som med sin stil och sitt medvetet dämpade lugn smälter in fint i landskapet.

Arkitema Hammershus Section01 web
Arkitema Hammershus Elevation North web
Arkitema Hammershus 184 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 165 Photo Rasmus Hjortshoj web

Projektet har genomförts i ett nära samarbete med professorn och arkitekten Christoffer Harlang. Samtidigt har både den danska Naturstyrelsen och AP Møller Fonden spelat en viktig roll i projektet.

Arkitema Hammershus 63 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 66 Photo Rasmus Hjortshoj web
Arkitema Hammershus 174 Photo Rasmus Hjortshoj web
Landskabsplan Page 1
Håndskitse Page 2